Vi har testat nya elektriska Ford Explorer PHEV och den är som en dröm att köra

Med en plug-in hybrid på 457 hästkrafter det vill säga en kombination med Ford 3 liters EcoBoost bensinmotor och eldrift matar nya Ford Explorer PHEV ut massiva 825 NM i vrid och den stora bilen accelererar från 0-100 kilometer i timmen på 6 sekunder – riktigt imponerande!

Ford kommer till hösten börja sälja nya Ford Explorer PHEV i Sverige, annars en bil som primärt har byggts för amerikanska marknaden men som nu gör sitt intåg i Europa. Efter att ha provkört den under ett par dagar imponeras jag främst över hur bekväm och tyst den är, den tar dessutom plats på vägarna och i stan med sin snygga design.

Man fullkomligen svävar fram och vägljudet lyser med sin frånvaro och hybriddriften med el och en 3 liters bensinmotor växlar helt sömlöst och man vet inte om den går på el eller bensin om man inte tittar i display som berättar det för dig.

Kombinationen med el och bensin är välkommen i en stor SUV som annars är känd för att sluka stora mängder bensin, som inte är helt politiskt korrekt i dessa tider. Men under kombinerad och inte helt varsam körning (då ingick givetvis en del accelerationer för att känna på kraften) låg förbrukningen på 7,7 l milen som är riktigt bra för en så stor bil.

Nya Ford Explorer PHEV är stor och bekväm, den har sju säten så du får plats med en stor familj eller när du ska skjutsa till och från träningarna. Men den viktigaste faktorn den är riktigt cool, fast på ett bra sätt som inte sticker i ögonen. 

Materialvalen i interiören är överraskade bra för att vara en amerikansk stor bil, mer i klass med de europeiska konkurenterna.

Snygg svart läderklädsel, digital display och en stor skärm i mitten som kopplar ihop sig blixtsnabbt och speglar din iPhone så att du kommer åt allt du har i telefonen med spellistor från Spotify så att du kan lyssna på din favoritmusik i den grymma B&O ljudanläggningen. 

Är du ute efter en riktigt fet stadsjeep håll koll på nya Ford Explorer PHEV när den dyker upp hos din lokala Ford-handlare och ta en testtur, du kommer inte bli besviken.

Fakta
Pris: 820.900 kr, förmånsvärde endast 2500 kr i månaden i skatt
Drivlina: Treliters V6:a bensin med dubbelturbo, elmotor total systemeffekt 457 hästkrafter, 10 stegs automatväxellåda, fyrhjulsdrift
Räckvidd: 42 km på el enligt WLTP, batteri: 13,6 kWh
Prestanda: 0-100 km/h på 6,0 sekunder. Toppfart: 230 km/h
Mått: Längd: 5063 mm, bredd: 2107 mm, höjd: 1783 mm, Vikt: 2639 kg

Nyhetsbrev av Bilnyheter och Motorsport

Periodvis summering av våra bästa artiklar och nyheter skickas en gång i månaden.

Liknande artiklar